Koffie uit Burundi

Coffee Burundi

 

Burundi is de bakermat van de koffie en dit Centraal-Afrikaanse land is een belangrijke producent. De bonen worden vooral in het noorden van het land geteeld en verwerkt door lokale bedrijven die zowel de binnenlandse als de internationale markt bedienen. Burundi heeft ook een van de hoogste consumptiecijfers per hoofd van de bevolking, waarbij de meeste mensen oplos- of filterkoffie drinken. De koffieproductie in Burundi wordt gedomineerd door kleine boeren die ongeveer 30-40 hectare land bewerken. De boeren zijn echter begonnen hun gewassen te diversifiëren en te experimenteren met andere producten die beter verkopen, zoals bananen en sinaasappels, in plaats van jaar na jaar koffie te produceren. De belangrijkste teeltgebieden voor Burundese koffie zijn Ruhengeri, Muyinge, Muyanja, de provincie Ngozi en het Kirundo-district. Hier vindt u alles wat u moet weten over het verbouwen, oogsten en verwerken van deze heerlijke boon in Burundi.

Hoe verbouw ik Burundi koffie

De ideale teeltomstandigheden voor koffie in Burundi zijn tropische omstandigheden met een droog seizoen van oktober tot april en een regenseizoen van mei tot september. De gemiddelde jaartemperatuur ligt tussen 25 en 30 graden Celsius en de gemiddelde jaarlijkse regenval ligt tussen 800 en 1000 millimeter. De meeste koffieboeren planten hun koffiebomen op de lagere hellingen van heuvels om voldoende zonlicht voor de planten te krijgen. Koffie wordt zowel in het centrale hoogland van Burundi als in de zuidelijke regio's verbouwd. In het zuiden wordt koffie verbouwd tussen 1500 en 2200 meter boven de zeespiegel, terwijl de koffie in de centrale hooglanden wordt verbouwd tussen 800 en 1500 meter boven de zeespiegel.

Oogsten en verwerken van Burundese koffie

Wanneer de koffiebes rijp is, wordt hij felgroen en beginnen de koffiebonen binnenin op te zwellen. In dat stadium worden de koffiebonen geplukt en gefermenteerd om hun kwaliteit te verbeteren. De fermentatie duurt gemiddeld 10-14 dagen. Na de fermentatie worden de koffiebonen gewassen en gedroogd om te worden verwerkt. Een deel van de koffiebonen wordt verwijderd en gebruikt voor de productie van oploskoffie. De resterende bonen worden opnieuw gefermenteerd om een meer robuuste en smaakvolle koffie te produceren.

Tijdens de verwerking wordt koffie verwerkt in een natte of droge molen. Wanneer koffie in een droge molen wordt verwerkt, worden de bonen gefermenteerd voordat ze worden gedroogd. Afhankelijk van de regio wordt koffie die in een natte molen wordt verwerkt, gefermenteerd vóór de fermentatie en vóór het drogen. De koffie wordt dan naar een pakhuis gestuurd waar hij wordt gefermenteerd voordat hij wordt gekocht voor verdere verwerking.

Gezondheidsvoordelen van Burundi koffie

Coffee Burundi is een van de populairste dranken ter wereld, naast thee is het een van de meest geconsumeerde dranken. Het wordt niet alleen geconsumeerd als drank, maar ook als ingrediënt in voedingsmiddelen zoals chocolade en ijs. Koffie is rijk aan antioxidanten en bevat een verbinding genaamd chlorogeenzuur dat antioxiderende eigenschappen heeft. Onderzoek heeft aangetoond dat chlorogeenzuur diabetes type 2, hartziekten en bepaalde vormen van kanker kan helpen voorkomen.

Conclusie

Koffie is een van de meest voorkomende dranken ter wereld, maar er zijn een paar landen die er bijzonder bekend om zijn. De productie van koffie in Burundi wordt hoog gewaardeerd, waarbij Arabica-bonen vaak worden gebruikt in producten van hoge kwaliteit.

De koffieproductie in Burundi wordt gedomineerd door kleine boeren die ongeveer 30-40 hectare land bewerken. Dit Afrikaanse land is een belangrijke producent, waarbij de meeste mensen oplos- of filterkoffie drinken. Als het gaat om gezondheidsvoordelen en marktvraag, is dit Centraal-Afrikaanse land een geweldige plek om te beginnen!